Обратно към новини»

Как да се храним?

  • Не изключвайте въглехидратите от менюто си, защото когато са в умерени количества, те не водят до затлъстяване. При съвременните диети се препоръчват главно въглехидратни храни, умерен прием на белтъци и намалено съдържание на мазнини. Добре е да свикнете да консумирате пълнозърнест хляб. Той е по-богат на минерали и на растителни влакнини, които са полезни за работата на стомаха. Спагетите, макароните, оризът и царевицата също са изключително полезни за организма ви.
  • Пресните плодове и зеленчуци са най-добрата храна и затова се препоръчва на ден да се изяждат поне по 3-4 порции от тях. Не бива да се прекалява единствено с най-сладките плодове и тези, които съдържат много скорбяла - банани, круши, грозде, смокини и стафиди. Добре е плодовете да се примат отделно от другите храни, тъй като те се задържат по-кратко в стомаха от готвените ястия. Най-правилно е да се консумират преди основните хранения самостоятелно и да се изчака поне половин час, докато приключи тяхната преработка. В противен случай пътят им през стомаха и червата се забавя и започва процес на ферментация, който води до подуване, тежест в стомаха и гадене. Старайте се да ядете повече зеленчукови ястия и супи, като наблягате особено на пресните салати. От зеленчуците по-тежки за стомаха са патладжаните.
  • Млечните продукти внасят в организма ни най-пълноценните и лесни за усвояване белтъчини. Половин литър прясно мляко осигурява около 1/3 от дневната нужда на организма от животински белтък, като в същото време подобрява усвояването на другите продукти, с които се приема. Изключително полезно е и киселото мляко. Пробиотичното действие на млечнокиселите бактерии помага за добрата работа на стомашно-чревния тракт и засилва имунитета (Виж повече в 10 причини да консумираме млечни продукти). За да има ефект, киселото мляко трябва да се консумира ежедневно и затова се препоръчва да се изяжда по една кофичка кисело мляко всеки ден. Трябва да се има предвид, че млечнокиселите бактерии се задържат само временно в червата и затова е необходим редовният прием на кисело мляко. Освен това то съдържа повече лесно усвоим калций, отколкото прясното. Сирената са още по-концентриран източник на белтъци и калций, съдържат от 3 до 6 пъти повече витамин А, в сравнение с млеката, 2 пъти повече витамин В2 и от 2 до 8 пъти повече от витамина фолиева киселина. От сирената предпочитайте бялото саламурено сирене и кашкавал “Витоша”, защото те съдържат значително по-малко количество мазнини от деликатесните сирена. Традиционното българско краве сирене съдържа 19 г мазнини на 100 г продукт.
  • Яжте риба поне веднъж седмично, защото тя е важен източник на фосфор. Избирайте не тлъсти риби и ги приготвяйте на фурна, вместо да ги пържите. Включвайте в менюто си, макар и умерено и морски дарове – раци, скариди, калмари.


 

Дата: 19/12/2010